Memartabat karya pelbagai kaum

>> Tuesday, January 15, 2013Pengarah Simposium Penulis Pelbagai Kaum 2012, Zainal Abidin Suhaili menyampaikan cenderamata kepada Ahli Dewan Undangan (ADUN) Telang Usan, Dennis Ngau (empat dari kiri) di Miri baru-baru ini. Kelihatan berdiri daripada kanan; En. Ramli Jusoh (Sabah), diikuti dengan Datuk R.M Jasni (Sabah).

MIRI 14 Jan. - Sejak beberapa dekad lalu, negeri ini melahirkan ramai penulis berbakat besar daripada pelbagai kaum termasuk Melayu, Iban, Cina, Bidayuh, Melanau, Bisaya dan Orang Ulu.

Bagi mempertemukan semua penulis pelbagai keturunan yang menulis dalam bahasa Melayu dan bahasa etnik lain itu, Simposium Penulis Pelbagai Kaum (SPPK) 2012 diadakan di bandar raya ini baru-baru ini.

Persatuan Penulis Utara Sarawak (Putera) sekali lagi diberi hak menganjurkan SPPK 2012 yang menghimpunkan 100 penulis dan aktivis sastera tanah air dari negeri ini, Sabah, Labuan dan Kuala Lumpur.
...

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sabah_&_Sarawak/20130115/wb_01/Memartabat-karya-pelbagai-kaum#ixzz2I5WTuMGc
© Utusan Melayu (M) Bhd 

0 comments:

My Visitors.

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP