Inspektor Rizal disyaki bunuh cintanya Kartini.

>> Tuesday, October 11, 2011

Sejak Kartini terbunuh pada 29-09-2011, sehinggah kini belum ada penyelesaian atau tertangkapnya pembunuh. Menurut bapa mangsa Borhan, akhir-akhirnya laporan beliau telah diterima oleh IPD Keningau. Bahawasanya; Menurut bapa mangsa, berita pertama daripada Metro yang bertajuk Inspektor sanggup gadai nyawa adalah suatu kenyataan yang tidak betul, kononnya Inspektor tersebut terpaksa bergelut dengan perompak, dirumah sewa kediaman simangsa.

Menurut bapa mangsa, terdapat banyak kesahihan mengenai dengan kenyataan Inspektor Rizal yang tidak masuk akal. Antaranya ialah, kalau dia menerima telefon daripada simangsa untuk mendapatkan pertolongan, kenapa dia hanya datang seorang diri, walhal kononya ada perompak sedang bergelut dengan mangsa. kalau dalam pergelutan dengan perompak, sempat kah simangsa membuat panggilan melalui handfon..? Kalau benar lah ada panggilan telefon yang menyatakan ada perompak, sebagai seorang Inspektor datang menyalamatkan mangsa, tak kan bawa pistok air saja. mana pistol, atau kenapa tidak panggil polis peronda yang bertugas pada pagi itu..? Tak paya lah mengarut dengan cerita yang tak masuk akal, yang nyata tidak ada orang ketiga dalam kes pembunuhan Kartini. Hanya selepas mangsa terbunuh baru datang 2 orang anggota polis, dimana seorang lelaki dan seorang perempuan, namun demikian kehadiran kedua-dua mereka ini pun diragui.

Inspektor Rizal mendakwa dia ditikam bertubi-tubi oleh perompak, tetapi menurut pemereksaan doktor hanya kesan luka yang dicakar sebelah belakang sahaja, disitu terdapat banyak keraguan yang timbul berdasarkan laporan Inspektor Rizal yang mendakwa kakinya patah dipukul oleh perompak tetapi keadaan yang sebenarnya tidak patah, tapi ada lah luka sedikit mungkin disuruh anggotanya yang baru datang menghembat kakinya untuk menguatkan hujah yang bohong itu.

Persoalaan seterusnya, setelah mangsa terlantar mati, kenapa ta panggil bahagian anggota forensik untuk menjalankan penyiasatan dan pemereksaan..? Seolah-olah ta tau undang-undang pula, lalu Inspektor Rizal mengarah 2 anggota polis untuk terus mengangkat mangsa ke hospital Keningau. Dalam laporan Inspektor Rizal, berlaku pergelutan antara perompak dengan si mangsa lalu menikam bertubi-tubi, tapi yang peliknya terdapat dua tikaman menyebabkan mangsa maut tetapi baju simangsa tidak ada percikaan darah atau pun kesan bajunya yang bocor bekas pisau.Si mangsa berpakaian yang bersih serta dalam keadaan bersikat kemas.

Sepandai-pandai tupai melompat, agaknya akhir-akhir pasti jatuh ketanah juga, kerana terdapat cebisan kulit dan bulu tersisip dikuku mangsa, dengan adanya  bukti tersebut, mungkin kah bekas cakaran sebelah belakang Inspektor Rizal itu adalah cakaran simangsa, kerana disyaki Inspektor Rizal cuba merogol tetapi mungkin ditolak kerana pada masa itu Inspektor dalam keadaan mabuk. Sama-sama kita saksikan cerita telemovie Hindustan yang ada di Keningau ini.

0 comments:

My Visitors.

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP